Nano Robot Nedir?

Nanorobot Nedir?

Nanorobotics, nanometre (10-9 metre) ölçeğinde veya yakınında makine veya robot oluşturma teknolojisidir.
Daha spesifik olarak, nanorobotikler, nanorobotların tasarlanması ve inşa edilmesinin hala büyük ölçüde teorik nanoteknoloji mühendisliği disiplinine atıfta bulunmaktadır.
Nanorobotlar (nanobotlar veya nanoidler) tipik olarak 0.1-10 mikrometre arasında değişen ve nano ölçekli veya moleküler bileşenlerden oluşan cihazlardır.
Şimdiye kadar hiçbir yapay biyolojik olmayan nanorobot oluşturulmadığından, şu anda varsayımsal bir kavram olarak kalmaktadırlar.
Bazen kullanılan başka bir tanım, nano ölçekli nesnelerle hassas etkileşimlere izin veren veya nano ölçekli çözünürlükle manipüle edebilen bir robottur.
Bu tanımın ardından, atomik bir kuvvet mikroskobu gibi büyük bir cihaz, nanomanipülasyon gerçekleştirmek üzere yapılandırıldığında nanorobotik bir araç olarak düşünülebilir.
Ayrıca, nano ölçekli hassasiyetle hareket edebilen makro ölçekli robotlar veya mikro robotlar da nanorobot olarak kabul edilebilir.

Tıp Alanında Nano Kullanılan Robotlar:

Nanobotlar çok özel bir işlevi yerine getiren ve ~ 50-100  nm genişliğindeki robotlardır . İlaç dağıtımı için çok etkili bir şekilde kullanılabilirler. Normalde, ilaçlar hastalıktan etkilenen bölgeye ulaşmadan önce tüm vücutta çalışır. Nanoteknoloji kullanılarak ilaç, ilacı daha etkili hale getirecek ve olası yan etki şansını azaltacak kesin bir yere hedeflenebilir. Şekil 19.1 şunu gösterir:kandaki şeker seviyesini izlemek için nanobot kullanan bir cihaz [4] Özel sensör nanobotlar, mikroçiplerin insan molekülleri ile kaplandığı ve elektriksel bir dürtü sinyali yayacak, kandaki şeker seviyesini izleyecek şekilde tasarlandığı cildin altındaki kana yerleştirilebilir.



Şekil Kan içeriğini kontrol etmek için nanobot kullanan cihaz.
İnanılmaz Nanobotlar (MJ Perkel, Nanobiyotek iniş ve çıkışları, The Scientist (2004) 1–8. Http://www.the-scientist.com/2004/08/30/14/1 , 12 Kasım 2006).
İlaç taşıyıcıları, sadece 5-10 atom kalınlığında duvarlara sahiptir ve iç ilaç dolu hücre genellikle 50-100  nm genişliğindedir. Hastalığın belirtilerini tespit ettiklerinde, duvarlarındaki ince teller, duvarların çözünmesine ve ilacın serbest bırakılmasına neden olan bir elektrik darbesi yayar. İlaç verilmesi için nanobot kullanmanın büyük bir avantajı, ilaç salımının miktarının ve süresinin elektriksel nabzı kontrol ederek kolayca kontrol edilebilmesidir [5] . Ayrıca, duvarlar kolayca çözülür ve bu nedenle vücuda zararsızdır. Elan İlaç, Merck's Emend ve Wyeth'in Rapamune ilaçlarında bu teknolojiyi kullanmaya başladı bile [6] Nanotıp hasar ve enfeksiyonları onarmak veya tespit etmek için vücuda giren bu nanorobotlardan (örn. hesaplama genleri) yararlanabilir. Nanoteknoloji kullanılarak ilaç, ilacı daha etkili hale getirecek ve olası yan etki şansını azaltacak kesin bir yere hedeflenebilir. Gelecekte, bu nanorobotlar, doğal iyileşme süreçlerimizdeki antikorlara benzer şekilde işlev gören belirli hastalıklı hücreleri onarmak için programlanabilir.

Hiç yorum yok

Blogger tarafından desteklenmektedir.